Copiii fără jucării. Sau cum arată copilăria în Tanzania

Au imaginație și creativitate. Cu hainele rupte și murdare, aproape totdeauna flămânzi, ne uimesc cu energia, cu veselia și cu zburdălnicia lor.

Tuturor ne sunt dragi copiii. Nevinovăția și gingășia lor ne transmit o stare de bine și ne fac să-i îndrăgim pe loc, chiar dacă nu suntem părinții lor biologici. În general, copiii cresc lipsiți de griji și ocrotiți de dragostea părinților – care le oferă chiar  inima lor și tot ceea ce au nevoie pentru o creștere armonioasă. Părinții își arată dragostea pentru copii  în toate modurile posibile. Pentru a le spori bucuria copilăriei, ei nu uită să le ofere și jucării celor mici. Copiii zilelor noastre cresc înconjurați de foarte multe jucării, de cărți de desenat sau de povești și vizionează desene animate. Unora nu le mai place să se joace cu plastilină și preferă telefoanele performante pe care adulții, adesea, le pun la dispoziție.

Cu toate acestea, în același timp, în multe zone ale lumii – și chiar în România! –  trăiesc milioane de copii care nu au văzut nici măcar o jucărie. În mijlocul unor asemenea copii ne aflăm și noi în Tanzania. Cu hainele rupte și murdare – prea rar vezi un copil cu haine  bune – și aproape totdeauna flămânzi, ne uimesc cu energia, cu veselia și cu zburdălnicia lor. Având o imaginație bogată, inventează fel de fel de jocuri și improvizează jucării din tot ce găsesc la îndemână. Fetițele încearcă să-și facă păpuși sau bebeluși din cârpe. Apoi îi cară în spate, așa cum poartă mamele copiii în Africa. Tot fetele sar coarda sau joacă „elasticul” folosind  vrejuri de iederă.

Băieții își fac mingi cu care să joace fotbal. Mingile sunt atent confecționate din hârtie și material textil și sunt legate cu sfoară dar, desigur, se rup imediat. Știuleții de porumb se transformă în pistoale, bidoanele de plastic pot deveni mașinuțe. Trasul cu praștia sau cu arcul îi fascinează în mod deosebit, motiv pentru care adesea îi vezi confecționând câte o praștie sau aflându-se în căutarea unui elastic.

Jocul preferat al băieților și al fetelor rămâne, însă, cățăratul în copaci – iar dansurile tradiționale africane și cântecele ocupă un loc important în viața lor.

Astăzi ne-am dorit ca, prin intermediul fotografiilor, să vă prezentăm câteva dintre jucăriile copiilor de aici. După ce le vedeți, le puteți arăta și propriilor prunci cu ce se joacă alți copii de seama lor și cum imaginația devine adesea aliat în dorința micuților africani de a cuceri lumea prin joc.

Donează suma pe care o dorești

GiveDoxoForm
LEI

Please ask any questions or explain anything needed to arrange for giving your donation.