Despre proiect

Misiunea Ortodoxă în Africa se realizează sub îndrumarea și cu binecuvântarea Preafericitului Teodor al II lea, Patriarhul Alexandriei și al întregii Africi. Sunt 25 de arhiepiscopii și peste 6 mitropolii în Patriarhia Alexandriei care se ocupă de transmiterea cuvântului lui Dumnezeu în țări precum Nigeria, Uganda, Zimbabwe, Angola, Lybia, Capul Buni Speranțe, Guinea, Cameron, Congo, Zambia, Burundi și Rwanda, Tanzania și altele.

Cu o populație de 56,8 milioane de locuitori, Tanzania este situată în estul Africii fiind învecinată în nord cu  Kenya și Uganda, la vest cu Rwanda, Burundi și Congo și în sud cu Malawi și Mozambique. La est este învecinată cu Oceanul Indian.

Centrul misionar ortodox din Kidamali este situat la 35 de km de orașul Iringa și funcționează cu binecuvântarea PS Agathonic, Episcop de Arusha și Tanzania Centrală, Patriarhia Alexandriei. Episcopia de Arusha și Tanzania Centrală, fondată în anul 2016 face parte din Arhiepiscopia de Irinopolis condusă de IPS Mitropolit Dimitrie.

Prezența românească, alături de cea greacă sau cipriotă în cadrul acestui centru misionar ortodox se face ca urmare a colaborării dintre Arhiepiscopia Iașilor cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și Episcopia de Arusha și Tanzania Centrală condusă de PS Agathonic.

Povestea începe în anul 2010 când, la invitația IPS Dimitrie, Mitropolit de Irinopolis o delegație a Arhiepiscopiei Iașilor condusă de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei efectuează o primă vizită de 10 zile în această mitropolie.

Din anul 2010, anual, două maici din Arhiepiscopia Iașilor petrec mai bine de 6 luni pe an în satul Kidamali în încercarea de a sprijini comunitățile ortodoxe din Episcopia de Arusha și Tanzania Centrală păstorită astăzi de PS Agathonic.

În cadrul acestei colaborări, până acum s-a reușit construirea și sfințirea a două biserici, s-au făcut 10 fântâni și aducțiuni de apă, zilnic  300 de copiii au primit câte o masă caldă, peste 500 de copiii au putut merge la școală fiindu-le plătite taxele de școlarizare sau uniformele necesare pentru a merge la școală. Maicile prezente la centrul misionar ortodox din Kidamali sunt zilnic în mijlocul copiilor, la dispoziția femeilor sau familiilor care au nevoie de ajutor. Se încearcă construirea de case pentru cei care au cea mai mare nevoie, sprijinirea familiilor pentru achiziționarea de animale cu scopul realizării unor mici ferme de subzistență.

Moartea este mereu prezentă. De multe ori tratamentul pentru malarie este prea scump. Cine nu poate plăti știe că o speranță mai este la centrul misionar ortodox din Kidamali, la maici. Viața mai poate continua.

O bicicletă pentru a merge în satul vecin la școală, o minge de fotbal, o uniformă sau o pereche de pantofi par fi de  vise de nerealizat. La fel și masa de prânz.

Văzând pe primii tineri pe care i-am sprijinit cu burse care se apropie azi de terminarea liceului și care sperăm că vor fi primii care vor merge la facultate și noi și cei din sat putem spune că viața poate continua și în alt mod.

Copiii vin la centru și spun că vor să meargă la școală. Noi ne dorim să îi sprijinim să ajungă acolo. Cumpărăm uniforme, caiete, încălțări și maicile rămân în urma lor de-a lungul anului, urmărindu-i cu privirea pe drumul prăfuit cum pleacă sau vin bucuroși de la școală. Ei sperăm să fie tâmplarii, doctorii sau preoții de mâine din satele Tanzaniei.