Darul de Botez

1 Aprilie 2020

Imagine

  • Darul de Botez
   Darul de Botez

Imagine

  • Darul de Botez
   Darul de Botez

Imagine

  • Darul de Botez
   Darul de Botez

Imagine

  • Darul de Botez
   Darul de Botez

Imagine

  • Mariam sau Mama Luka împreună cu cei 4 copii au primit o vacă
   Mariam sau Mama Luka împreună cu cei 4 copii au primit o vacă

Imagine

  • Darul de Botez
   Darul de Botez

Imagine

  • Mariam sau Mama Luka împreună cu cei 4 copii
   Mariam sau Mama Luka împreună cu cei 4 copii

Imagine

  • Casa Mamei Mariam și a celor 4 copii ai ei
   Casa Mamei Mariam și a celor 4 copii ai ei

Imagine

  • Mariam sau Mama Luka în fața casei
   Mariam sau Mama Luka în fața casei

Imagine

  • Tumaini, mama a șase copii a primit în dar o vacă
   Tumaini, mama a șase copii a primit în dar o vacă

Imagine

  • Familia Moise a primit în dar o vacă
   Familia Moise a primit în dar o vacă

În tradiția noastră, atunci când cineva este botezat primește de la nașii săi un mic dar de botez. Mulțumim pe această cale celor care, iată, indirect au putut oferi prin donațiile lor un mic dar de botez celor care au fost botezați la sfârsitul lunii februarie. S-a înmulțit astfel binele și darul dumneavoastră. Darul a ajuns în familiile copiilor botezați sub forma unei capre sau a unei vaci. Un dar prețios.

O parte din copiii botezați pe 29 februarie sunt massai. Toți sunt foarte săraci și încercăm să-i sprijinim cum putem. Cu ajutorul binefăcătorilor care au dorit să îi ajute donând o sumă de bani pe acest site am reușit să cumpărăm câte o capră pentru fiecare dintre ei. Numele celor 14 copii care au primit capre sunt: Ioan, Elisabeta, Sofia, Antonia, Kasian, Kasiana, George, Maria, David, Mariam, Iustina, Marina, Emanuel și Spiridon.

Despre stilul de viață al massailor am mai vorbit în relatările anterioare postate pe site. Noi vorbim din ceea ce vedem cu ochii noștri și din ceea ce auzim că ne povestesc massaii pe care îi întâlnim atunci când vizităm anumite parohii sau atunci când ei ajung la Centrul Ortodox Misionar, adică aproape săptămânal.

Este inutil să mai spunem cât de important este pentru fiecare din ei să aibă o vacă sau măcar câteva capre, întrucât aceasta reprezintă singura lor sursă de hrană. A avea o vacă înseamnă a prelungi viața familiei. Oricum este rar să întâlnești massai bătrâni, deoarece majoritatea mor înainte de vreme din cauza subnutriției, bolilor, lipsei de bani pentru a ajunge la spitale în timp util. Ei nu pot nici cultiva porumb pentru că nu au pământ agricol, ci locuiesc pe terenuri care pot asigura hrana animalelor. Oriunde ai vrea să sapi dai doar de piatră. Pentru a ajuta familiilor massailor am reușit să cumpărăm până acum 3 vaci pentru familii cu mulți copii.

Cine sunt aceștia?

Tumaini  este mama a șase copii. Ea, alături de trei dintre copiii - Sofia,  Maria și Kasian au fost botezați toți în aceeași zi. Cu ajutorul dumneavoastră, a celor care ați donat, de acum au cu toții o mică avere – o vacă.

Moise și Maria sunt dintre primele familii de masai pe care le-am cunoscut când am venit pentru prima dată în anul 2010 la Centrul Misionar din Kidamali. Moise este și unul dintre primii massai botezați și alături de Maria au cinci copii: Zaharia, Serafima, Elias, Maria și Zenovia. Am decis să le dăruim o vacă pentru a fi de ajutor copiilor, a avea puțin lapte și astfel a petrece zilele cu o oarecare alinare.

Mariam sau Mama Luka este foarte tânără și, deja, mamă a patru copii. Și familia ei a primit o vacă. În fotografie se poate vedea vaca pe care a primit-o pentru cei patru copiii, alături de vacile tribului de la care a fost cumpărată.

Am spus Mama Luka, deoarece aici, în Tanzania, din momentul în care o femeie devine mamă, nimeni, nici măcar familia ei nu îi mai spune pe nume. Ea primește numele de Mamă a primului născut. Așa încât, toate femeile sunt apelate: Mama Luka, Mama Teodora, Mama Anjelina, Mama Marco, Mama Antony, etc...  Este foarte frumos să auzi tot timpul cuvântul Mama, mai ales că în swahili cuvântul mama este exact ca în limba română.

Donează suma pe care o dorești

GiveDoxoForm
LEI

Please ask any questions or explain anything needed to arrange for giving your donation.