Moartea este o prezență permanentă în viața noastră de aici. Pare un paradox, dar așa este. Poate acesta este și un motiv pentru care oamenii nu se tem de moarte. Nu este un inamic, nu este nici o înfricoșare și nici nu se luptă cu ea.
6 martie 2021, moșii de iarnă, zi de pomenire a morților pentru creștinii ortodocși în orice colț al lumii ne-am afla.
Am facut și noi colivă, am dus pomelnicele la biserică, urmând tradiția și rânduiala bisericii pentru o zi ca aceasta.
La noi, importanța zilei de astăzi a fost dublată de bucuria primirii Tainei Sfântului Botez pentru 98 de copii și adulți, veniți din 14 parohii, parcă aduși pe nori precum odinioară apostolii.
De ce pe nori? Pentru că în cătunele unde locuiesc nu ajunge mașina sau dala-dala (un fel de microbuz care uneori nu are ușă și în care în loc de 12 persoane intră 30, iar uneori mai au cu ei și o gaină sau o capră pe care o duc la vânzare), nu circulă nici piki-piki (motocicleta care ține loc de taxi și care duce bolnavii la spital sau sătenii la cumpărături la oraș), ci pur și simplu au pornit pe jos dis de dimineață până în cel mai apropiat sat, unde avem biserică.
Acolo, preotul s-a ocupat să organizeze transportul cu un camion până la noi la centru misionar. Stând in picioare în camion și cântând, mărturisind în felul acesta credința ortodoxă, așa au ajuns la noi azi dimineață, înainte de a începe Sfânta Liturghie.
Alții au schimbat două sau trei mijloace de transport până aici, dar erau bucuroși deși ne mărturiseau ca "ne-am pornit cu noaptea-n cap nu cumva să pierdem botezul".
Toți erau bucuroși, luminoși și nu se plângeau de oboseală sau de foame.
După Sfânta Liturghie, a urmat o pauză de o oră, timp în care s-au facut listele cu cei ce urmau să se boteze și proveniența lor după parohii și s-au ales numele de creștin al fiecăruia impreună cu părintele lor paroh.
A fost sobor mare. 8 preoți și un diacon au săvârșit slujba Sfântului Botez, cu toată rânduiala, apoi a urmat înconjurul baptisterului de trei ori cântând "câți in Hristos v-ati botezat..." după care, momentul Sf. Impartășanii și la final, bucuria agapei: orez, fasole și un pic de carne, moment în care toți au uitat oboseală.
Toți cei botezați azi au primit câte o kanga albă, străvechiul lor port iar toate fetițele și mamele câte o rochie nouă iar la plecare li s-a dăruti tuturor câte o pungă cu alimente pentru a sărbători și cu cei de acasă. Au plecat pe rând, luminoși, frumoși, lăsând o parte din bucuria lor și aici.
Azi, în Sâmbăta Morților, după un an în care lumea întreagă a stat sub teama morții, și într-o vreme în care mulți au pierdut oameni apropiați și s-au întâlnit, adesea, neașteptat cu moartea, am cinstit și noi pe toți cei adormiți, dar nu ne-am întristat. Căci datorită botezurilor s-a întors lacrima spre veselie, căci “de la moarte la viață și de pe pământ la cer, Hristos a Înviat”!
Cu toții, și noi, și cei 98 de copiii și adulți botezați azi din Apă și din Duh și cei pomeniți azi la parastas, întru nădejdea învierii și a vieții veșnice, ne vom întâlni, nădăjduim, în Rai. Căci pentru asta au trăit și cei pomeniți, și cu frică de Dumnezeu și bucurie sperăm să trăiască și cei care azi au primit Taina Botezului și, la rândul nostru, și noi.
A fost sărbătoare mare, căci cum altfel să fie când obștea noastră creștinească s-a mărit și când noi credem în Înviere și sperăm să ne întâlnim cu toții în „sânul lui Avraam”, să petrecem și să povestim toate câte am trăit aici.
Mulțumim tuturor celor care azi au făcut pomenirea sau au platit mâncarea pentru agapă, darurile pentru cei botezați, transportul lor și toate cele care au fost necesare pentru a se face totul în bună rânduială