Maicile din Arhiepiscopia Iașilor – un nou an în Tanzania, noi începuturi

20 Ianuarie 2021
    • Maica Irina în Tanzania
      Maica Irina în Tanzania
    • Girafe în parcul național Mikumi din Tanazania
      Girafe în parcul național Mikumi din Tanazania

Începem un an nou în mica lucrare misionară pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu şi al dumneavoastră, a tuturor celor care ne susțineţi, o facem aici.

Sunt aproape 11 ani de când, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Dimitrios, pe atunci Arhiepiscop de Arusha și Tanzania Centrală, Arhiepiscopia Iașilor este prezentă în cadrul Centrului Ortodox Misionar din Kidamali, Iringa. Astăzi, misiunea noastră are loc cu binecuvântarea IPS Agathonicos, actualul arhiepiscop al locului.

Luna ianuarie este pentru noi luna călătoriilor căci, adesea, șederea noastră în mijlocul creștinilor ortodocși din Kidamali se desfășoară din luna ianuarie și până la începutul lunii octombrie. 

Dacă în România sau în Europa prima lună din an este luna zăpezii, în Tanzania este una dintre cele mai așteptate – în care bananele, fructele de mango, avocado sau ananas sunt cele mai gustoase. Ianuarie este şi începutul sezonului ploios care poate continua până la patru luni. Ianuarie este, deci, luna abundenței, luna în care pământul adună rezerve pentru momentele în care din cer nu va mai cădea ploaie timp de şapte sau opt luni. Este, pentru noi, luna unor noi începuturi.

Drumul din capitala Tanzaniei, Dar Es Salam și până în satul Kidamali, unde este casa noastră adoptivă timp de aproape opt luni pe an durează, în medie, 9-10 ore. 
Zilele acestea, odată ieşiți din aeroport, ne-a întâmpinat nu doar căldura specifică iernii tanzaniene, cu temperaturi de 25-35 grade, dar şi căldura şi calmul oamenilor. În cei peste 500 de kilometri pe care îi traversăm pentru a ajunge „acasă”, trecem pe lângă munții Uluguru din regiunea Morogoro a căror înălțimi ajung până la 2630 metri, prin mijlocul celui de-al patrulea parc național ca mărime din Tanazania - Mikumi, prin sate şi mici oraşe.

Destinație căutată de turişti, deoarece nu se află la distanță mare de capitală, dar şi prin faptul că în cuprinsul celor peste 3000 de hectare ale rezervației, turiştii pot vedea leii, elefanții sau rinocerii mult căutați, parcul Mikumi nu ne-a dezamăgit nici pe noi când l-am traversat. Girafele, antilopele, zebrele, dar şi maimuțele ne-au ieşit şi acum în întâmpinare, urându-ne parcă „karibu Tanzania!”, adică „bine ați venit în Tanzania!”. 

Începem un an nou în mica lucrare misionară pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu şi al dumneavoastră, a tuturor celor care ne susțineţi, o facem aici. Un an în care vom continua cu toate cele deja începute şi pe care le cunoaşteți: construcția de case, bursele şcolare pentru copii şi sprijinirea copiilor şi tinerilor pentru a putea merge la şcoală, ajutor medical şi familial dar, mai ales, întărirea credinței şi descoperirea voii lui Dumnezeu în viața noastră şi a creştinilor ortodocşi de pe aceste meleaguri – alături de care a rânduit Dumnezeu să fim acum şi cu care sperăm să fim cu toții în Rai, indiferent de locul în care trăim ca pelerini pe acest pământ.

Donează suma pe care o dorești

GiveDoxoForm
LEI

Please ask any questions or explain anything needed to arrange for giving your donation.

Etichete